سومین کنفرانس ملی فضای سایبر در دانشگاه تهران برگزار شد
کنفرانس ملی فضای سایبر، یک رویداد علمی است که هر سال در هفته دوم آبان توسط دانشکده مهندسی دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران برگزار میشود. این کنفرانس محلی برای ارائهی آخرین یافتههای پژوهشگران و متخصصان و مباحثه پیرامون ایدههای آنها در حوزهی فضای سایبر، دانش سایبرنتیک، سیستمهای سایبرنتیکی و مسائل مرتبط با آنها میباشد. نخستین دوره این کنفرانس در ۱۰ آبان ۱۴۰۱ با پیام وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری وقت آغاز شد و به مدت سه روز ادامه یافت. سومین دوره این کنفرانس از ۸ تا ۱۰ آبان سال جاری در دانشگاه تهران برگزار شد.
سومین کنفرانس ملی فضای سایبر
سومین کنفرانس ملی فضای سایبر (CYSP ۲۰۲۴) در تاریخ ۸ آبان ۱۴۰۳ در سالن فرهنگ دانشکده مهندسی دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران واقع در شهر قم آغاز بهکار کرد. در مراسم افتتاحیه، پس از خوشآمدگویی رئیس دانشکدگان فارابی و رئیس کنفرانس، دکتر حمید زارع و توضیحات دبیر کنفرانس، دکتر کاظم فولادی قلعه، در مورد برنامههای این کنفرانس، میزگرد تخصصی با عنوان «فضای سایبر: حال و افق آینده» با حضور دکتر امیر محمدزاده لاجوردی (عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران و قائم مقام وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت شهید رئیسی)، دکتر محمد محمدینیا (عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و دبیر کارگروه مطالعات بنیادین فضای مجازی) و دکتر کاظم فولادی قلعه (دبیر علمی کنفرانس و سرپرست آزمایشگاه پژوهشی فضای سایبر دانشگاه تهران) برگزار شد.
برنامههای کنفرانس در عصر روز اول با ارائه ۱۴ نشست تخصصی / کارگاه آموزشی در قالب ۷ برنامه موازی در دو بازهی زمانی متوالی ادامه یافت. کارگاههای آموزشی این کنفرانس در روز اول با عنوان «شناخت مفهومی فضای سایبری» و «ضرورت کدنویسی امن در پیشگیری از حوادث سایبری» برگزار شد. همچنین نشستهای تخصصی «مدیاسایبرنتیک و کاربرد هوش مصنوعی در رسانه»، «نقد حقوقی پیمان جهانی دیجیتال»، «سیاستگذاری رمزداراییها؛ اقتصاد مقاومتی فضای سایبر»، «خوانش انتقادی شعار رفع فیلتر در ایران امروز»، «جبهه مقاومت و فضای سایبر: مسائل و راهحلها»، «رهآیین بازرسی در تمدن اسلام (همراه با رونمایی از کتاب)»، «هوش مصنوعی کوانتومی»، «تحلیل فلسفی رسیدن مدلهای زبان بزرگ به سطح هوش عمومی مصنوعی»، «فقه هوش مصنوعی»، «معرفی موتور جستجوی بومی مردمیار OjO»، «الزامات حکمرانی فضای سایبر در دنیای پیش رو» و «واقعیت مجازی در ترازوی سنجش واقعگرایی در برابر تخیلگرایی» برگزار شدند.
ارائهی ۷۲ مقاله پذیرفته شده در این کنفرانس در روز دوم بهصورت مجازی/ آنلاین در قالب سه برنامهی موازی در پنج بازهی زمانی از ۸ صبح تا ۸ شب انجام شد. عناوین محورهای مقالات در قالب ۱۵ نشست ارائه شفاهی مقالات عبارت بود از: ۱- فضای سایبر و هوش مصنوعی (۱)، ۲- فضای سایبر و حقوق (۱)، ۳- فضای سایبر و انسان، ۴- فضای سایبر و امنیت تکنیکی (۱)، ۵- فضای سایبر و دین، ۶- فضای سایبر و جامعه، ۷- فضای سایبر و هوش مصنوعی (۲)، ۸- فضای سایبر و حقوق (۲)، ۹- فضای سایبر و جنبههای روانشناختی، ۱۰- فضای سایبر و امنیت تکنیکی (۲)، ۱۱- فضای سایبر و حکمرانی، ۱۲- فضای سایبر و خانواده، ۱۳- فضای سایبر، قدرت و دفاع سایبری، ۱۴- فضای سایبر و امنیت تاکتیکی و ۱۵- فضای سایبر و معماری.
برنامههای روز سوم کنفرانس در تهران و در محل کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار شد. در صبح تا عصر این روز، ۹ نشست تخصصی / کارگاه آموزشی در قالب ۳ برنامه موازی در سه بازهی زمانی متوالی ادامه یافت. کارگاههای آموزشی این کنفرانس در روز سوم با عنوان «بررسی ابعاد فنی و حقوقی کلاهبرداریها و جرایم مالی در فضای مجازی» و «مروری برکارکردهای ابزارهای تحلیل شبکه و ارزیابی امنیتی برای پیشگیری از حوادث سایبری» برگزار شد. همچنین نشستهای تخصصی «بررسی نظام مسائل خانوادهی دو فضایی و فضای سایبر»، «کنترل و پایش محیطی با کمک هوش مصنوعی»، «قابلیتهای زبان فارسی در پیادهسازی موتور جستجوی بومی»، «سایبرهازارد»، «فضای سایبر در اندیشه رهبر معظم انقلاب (مدظله)»، «سیستم عامل «زمین»»، «نقش کاربست دانش سایبرنتیک در ارتقاء حکمرانی» برگزار شدند.
مراسم اختتامیه این کنفرانس که در عصر روز پنجشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳ برگزار شد، با آیین تقدیر از استاد و نظریهپرداز برجسته فضای مجازی، جناب آقای دکتر سید سعیدرضا عاملی (رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی، عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی، رئیس شورای تحول و ارتقای علوم انسانی و استاد تمام علوم ارتباطات دانشگاه تهران) و سخنرانی ایشان همراه بود.
در انتهای مراسم اختتامیه، یک جمعبندی از روند برگزاری کنفرانس و محتوای مقالات، نشستها و کارگاهها توسط دبیر علمی همایش ارائه شد و در نهایت ۸ مقاله برگزیده کنفرانس، ۳ نشست تخصصی و ۱ کارگاه آموزشی برگزیده معرفی شدند و از آنها تقدیر بهعمل آمد. همچنین یک پایاننامه کارشناسی ارشد برگزیده و یک رساله دکتری برگزیده مورد تقدیر قرار گرفتند. بهعلاوه از دکتر محمدجواد شایگانفرد دانشیار دانشگاه علم و فرهنگ بهواسطهی برگزاری موفق ده دوره کنفرانس بینالمللی وبپژوهی بهعنوان دبیر این کنفرانس تقدیر بهعمل آمد.
در حاشیهی رویدادهای این کنفرانس، یک نمایشگاه از آثار پژوهشی آزمایشگاه پژوهشی فضای سایبر دانشگاه تهران و نمایشگاهی از ماکت کتابهای تخصصی سایبرنتیک و فضای سایبر نیز برگزار شد که مورد استقبال مخاطبان این همایش قرار گرفت.
نظر شما :